4 pijlers voor een gezonde hoef

 
IMG-20190202-WA0040.jpg

REGELMATIG BEKAPPEN

Met een interval van 6 weken blijft de balans tussen aangroei en slijtage van een onderhouden hoef in evenwicht. Bij revalidatie (bvb na hoefijzer of bij achterstallig onderhoud) is de interval korter zodat de bekapping minder ingrijpend is voor het paard. Deze interval kan variëren indien je bvb veel kilometers maakt met je paard en er meer slijtage is.

IMG-20190202-WA0042.jpg

BEWEGING

Doorbloeding, toevoer van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen in de benen gebeurt door het hoefmechanisme. Dit mechanisme werkt als een pomp en werkt enkel als het paard zich voortbeweegt. Bij vrije keuze beweegt het paard 80% van de tijd. De hoefkwaliteit verbetert bovendien aanzienlijk als je paard regelmatig op verschillende ondergronden beweegt. Ruwe beton, asfalt, grof zand, los zand, vuistgrote keien, stevige zandgrond, grind, … slijten allemaal delen van de hoef af of kweken extra zool. De hoeven wennen aan deze variatie! Als je paard gevoelig loopt, dwing hem dan niet op de moeilijke ondergrond te lopen. Doe hem tijdelijk hoefschoenen aan en geef de hoeven meer tijd en meer bekapbeurten om zich te versterken.

IMG-20190202-WA0047.jpg

VOEDING

De spijsvertering van een paard kan enkel ruwvoer optimaal verteren en daar alle nodige voedingsstoffen eruit halen die nodig zijn voor gezonde hoeven. Ideaal is een onbemeste paardenwei waardoor ruwvoer- én bewegingsbehoefte worden ingevuld. Een andere oplossing is een paddock waar veel hooipunten zijn zodat het paard zijn dagelijkse portie bij elkaar moet scharrelen. Belangrijk is dat je paard ook alle vitaminen en mineralen kan eten die de hoeven nodig hebben. Biotine (vitamine B8) is bijvoorbeeld erg belangrijk bij de vorming van hoorn. 20mg/dag is wel minstens nodig. De hoefwand verbetert pas na 15 maanden en je bent genoodzaakt om het te blijven geven. Het is ook zinvol te weten dat bepaalde medicatie (zoals cortisone), koliek, ondervoeding en te hoge inname van suikers (krachtvoer, wortels, granen, …) een nefaste invloed hebben op hoefkwaliteit.

rotstraal.jpg

HYGIËNE

Rotstraal is een aandoening die geassocieerd wordt met gebrek aan bodemhygiëne en/of verminderde weerstand. De modder en de zuurtegraad van mest en urine tasten de straal en huid op de hielballen aan waardoor ongewenste bacteriën en schimmels het lichaam kunnen binnendringen.

Rotstraal is een ernstig onderschatte aandoening. Het is tenslotte de straal die de schokdemper is die oa. de diepe buigpezen beschermd. Bij rotstraal ben ik ook genoodzaakt om de rotte delen te verwijderen wat niet gunstig is voor het hoefmechanisme dus beter voorkomen dan genezen!

Het is essentieel dat de paarden hoofdzakelijk op een droge en schone (mest- en urine vrije) ondergrond bewegen. Dit geldt uiteraard ook voor paarden die andere kwetsuren hebben aan hun hoeven zoals bleinen, abcessen, barsten, gaten, …Ik geef intensieve rotstraalbehandelingen indien nodig en begeleid je hierin om zelf de straal tijdens het interval te behandelen zodat de straal a.s.a.p. terug gezond is!