Free Range Horses paradise? Wat is dat?

Een Free Range Horses Paradise is gebaseerd op het Paddock Paradise-model, bedacht door Jaime Jackson, waarbij hij erin slaagde om een huisvesting uit te tekenen die dicht op de natuurlijke behoeftes van een paard aansluit. Een Paddock Paradise biedt paarden de mogelijkheid om naar hun instincten te gedragen en zich te bewegen. Als gevolg zorgt deze manier van huisvesten voor gezonde hoeven, een betere lichaamsconditie en een sterke mentale gezondheid. Het Free Range Horses Paradise is een door mij bedachte benaming voor paardvriendelijke huisvesting die aan mijn eigen minimale voorwaarden voldoet, toegepast op onze Vlaamse bodem.

Onbeperkte toegang tot sociaal contact, lage competitie om basisnoden, gevarieerd ruwvoer, gestimuleerde beweging en vrije keuze.
— Free Range Horses Paradise
 
 

Een FRH-Paradise is zo goed als oneindig aanpasbaar aan het aantal paarden, het klimaat en past bij elk paardenras, ongeacht in welke discipline zij meedraaien.

Steeds meer en meer eigenaars beslissen om hun paard(-en) een paardvriendelijke huisvesting te geven. Soms omwille van gezondheidsredenen zoals stalgebreken of hoefproblemen, maar steeds vaker omdat ze beseffen dat een paard het nu eenmaal nodig heeft.

Wat is essentieel voor een paard?

  • BEWEGING. Een paard is een steppedier wiens lichaam enkel gezond functioneert als het kan constant bewegen. Neem bijvoorbeeld het hoefmechanisme.

  • KUDDE. Een paard leeft in een kudde. De mentale gezondheid van een paard hangt af van de sociale contacten met andere paarden. Kroelen (aan elkaars schoft of kroep) is bijvoorbeeld een essentieel gedrag dat een paard nodig heeft.

  • RUWVOER. Het volledige maag-darmsysteem van een paard is uitgerust om ruwvoer te verteren. Verschillende lichaamsfuncties van een paard hangen hier van af zoals bijvoorbeeld de temperatuurhuishouding van het lichaam.

 
 

Hoe weten we dit? Over de hele wereld doen wetenschappers observaties in het wild, dissecties en wetenschappelijke proeven met paarden. Iets wat pakweg 30 jaar geleden allemaal nog niet kon, bestond of … de tijd nog niet rijp voor was. En bij een revolutie hangt de verandering in het begin af van enkele individuen die een lans breken voor de zaak. Jaime Jackson was bijvoorbeeld zo’n lansbreker.

Ondertussen bevestigt heel wat wetenschappelijk onderzoek een heleboel aspecten en springen meer en meer fabrikanten mee op de kar. Het paard is en zal vermoedelijk altijd een zeer belangrijke rol voor de mens spelen. Het is ook een sector waar ontzettend veel geld in te verdienen is. Dus het eist heel wat moed en durf voor bijvoorbeeld een voederfabrikant om het businessmodel om te gooien en zich op ruwvoeders te gaan specialiseren in plaats van krachtvoer gebaseerd op granen. Of voor een stalbouwer om zich te gaan specialiseren in groepsstallingen en schuilstallen. Of een manege die dure stallen moet afbreken om een paddock te creëren. Dus daarom gaat het niet zo snel als we zouden willen.

Checklist

Ik krijg regelmatig de vraag of ik ideeën heb of even snel een plan wil uittekenen. Ten eerste, even snel een plan tekenen… zo werkt het niet. De bouwstenen (die ik als een soort checklist verzamel) kunnen op 101 manieren uitgewerkt worden. Kudde-omvang, perceelgrootte, bodemtype, budget, vergunningen zijn allemaal factoren die maken dat geen één plan 2 keer gebouwd kan/zal worden. En dat er ook geen kant-en-klaar plan bestaat. Ook al blijven de bouwstenen dezelfde. Jouw eigen fantasie en originaliteit is je grens! Heerlijk toch?

Maar ideeën heb ik wel en die verzamel ik op mijn openbare pinterest borden (verrijking, plannen, slowfeedersystemen, hindernissen, …). Ik beschrijf de essentie zodat je zélf ook aan de slag kunt maar dat je tenminste snapt wat het doel is. Er zijn namelijk ook al zogenaamde Paddock Paradises die omwille van allerlei redenen het doel voorbij schieten.